Zlatna dirka 2022

Pretražite naš sajt

Međunarodni festival harmonike ’’Zlatna dirka“ - Prva harmonika Vojvodine je festival koji se održava u Ivanovu, reč je o najvećem, tj. najvise kotiranom Festivalu harmonike i najvišem nivou takmičenja harmonikaša na teritoriji Vojvodine. Idejni tvorac i organizator manifestacije je Dom kulture ’’Žarko Zrenjanin’’ Ivanovo, koji je u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika ’’Balkan’’ iz Pančeva, u takmičenje uključio je veliki broj umetnika sa teritorije cele zemlje. Pored srca festivala - takmičenja solista na harmonici koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renomiranih muzičkih izvođača i pedagoga, sastavni deo festivala su i seminari, stručna predavanja, koncerti solista, orkestara i vokalnih solista koji izvode numere narodne-izvorne muzike. Na samom koncertu ove godine, pored velikog broja vokalnih solista, narodnih orkestara, svetski priznatih harmonikaša, kao i orkestri harmonike iz Rumunije i Austrije. Ove godine koncert će održati zvazde narodne muzike Aca Ilić, Biljana Jevtić, Snežana Babić-Sneki i Radiša Urošević uz pratnju orkestra Ivana Makevića.
Festival je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja čitavog regiona, ali i Evrope. Time dajemo priliku, kako takmičarima, tako i posetiocima da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda. Zahvaljujući odličnoj organizaciji, visokim kriterijuma ocenjivanja i sjajnim gostima, "Zlatna dirka" je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom.
Međunarodni festival harmonike ‘’Zlatna dirka" je manifestacija koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata.
Na festivalu nema kotizacije za takmičare.Organizatori svake godine rade poboljšanju kvaliteta revijalnog dela programa,u vezi sa tim takođe treba naglasiti da je interesovanje harmonikaša za učešće na "Zlatnoj dirci" značajno povećano u odnosu na predhodnu godinu, a razlog tome su profesionalni rad žirija, kvalitet učesnika i visok nivo organizacije.
Još na samom početku nastanka, festival je dobio podršku najboljih solista i profesora harmonike sa teritorije cele Srbije. Prema propozicijama takmičenja, koje postavlja organizator, takmičari se dele u 8 kategorija - od 8 do 30 godina (petlići,mlađi pioniri,stariji pioniri,mlađi juniori,stariji juniori,seniori,mlađi dueti i stariji dueti).I ove godine učesnici dolaze iz svih zemalja regiona.

Žiri je u sastavu:
  • Ljubiša Pavković - dugogodišnji rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a
  • Endži Mavrić - muzički producent i virtuoz na harmonici
  • Mića Janković - umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RT Vojvodina
  • Ljiljana Stepić- profesor harmonike
  • Mirko Kodić - virtuoz na harmonici
  • Vlada Todosijević - muzički producent

Voditelji programa su poznata lica sa televizije:
  • Nataša Ilić
  • Zorana Šteković
Napominjemo da je događaj medijski odlično propraćen od strane televizija sa nacionalnom frekvencijom - Radio televizija Srbije, RT Vojvodina, kao i regionalna Televizija Pančevo, Televizija Grand, lokalni list ’’Pančevac’’ itd... i da ove godine očekujemo preko 5000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

PROGRAM FESTIVALA
03.07. Nedelja
11h - takmičarski deo (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, mlađi dueti)
20h - revijalni deo sa dodelom nagrada i koncert Ace Ilića i Biljane Jevtić uz pratnju orkestra Ivana Makevića

04.07 11h
11h - takmičarski deo (juniori, seniori i stariji dueti)
20h - revijalni deo sa dodelom nagrada i koncert Snežane Babić Sneki i Radiše Urošević uz pratnju orkestra Ivana Makevića