Festival "Zlatna dirka"

Pretražite naš sajt

Međunarodni festival harmonike ’’Zlatna dirka“ - Prva harmonika Vojvodine održava se od 2017. godine u Ivanovu. Reč je o najvećem, odnosno najviše kotiranom Festivalu harmonike na teritoriji cele Vojvodine. Idejni tvorac manifestacije je Dom kulture ’’Žarko Zrenjanin’’ koji je u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika ’’Balkan’’ iz Pančeva, u takmičenje uključio veliki broj umetnika sa teritorije cele zemlje.

Pored srca festivala - takmičenja solista na harmonici, koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renomiranih muzičkih izvođača i pedagoga, sastavni deo festivala su i seminari, stručna predavanja, koncerti solista, orkestara i vokalnih solista koji izvode numere narodne-izvorne muzike.

Festival je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja citavog regiona, ali i Evrope. Time dajemo priliku, kako takmičarima, tako i posetiocima da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda. Zahvaljući odličnoj organizaciji, visokim kriterijumima ocenjivanja i sjajnim gostima, "Zlatna dirka" je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom. 

Međunarodni festival harmonike ‘’Zlatna dirka" je manifestacija koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiše takmičarski duh mladih talenata.